Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Η Μαγική και Ερωτική Κίνα


Ο Ιππότης γράφει:


Η Μαγική και Ερωτική Κίνα

του Liu Zheng

Ο Liu Zheng γεννήθηκε στην επαρχία Wuqiang της Κίνας τον 1969 και μεγάλωσε στην Datong, μια πόλη ανθρακωρύχων στην επαρχία Shanxi. Σήμερα ζει και εργάζεται στο Πεκίνο.

Από το 1991 μέχρι το 1997 εργάστηκε σαν φωτορεπόρτερ για την κινεζική εφημερίδα Workers Daily, μια από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της χώρας στην οποία, βέβαια, δημοσιεύονταν φωτογραφίες που είχαν να κάνουν με την προπαγάνδα του Κομουνιστικού Κόμματος της Κίνας και  όχι με την αλήθεια…
Όμως ο Zheng δεν αρκέστηκε στο ρεπορτάζ αλλά δημιούργησε σειρές από καλλιτεχνικές φωτογραφίες που έγιναν παγκοσμίως γνωστές  μετά από εκθέσεις στην Κίνα, στη Γερμανία, στη Biennale της Βενετίας και πρόσφατα στην Αμερική.

To 1994 o Liu Zheng άρχισε να φωτογραφίζει στιγμιότυπα στα οποία αρχετυπικές κινέζικες φιγούρες εμφανίζονταν μέσα από σύγχρονες ενσαρκώσεις, συχνά κάτω από ακραίες και απρόβλεπτες καταστάσεις. Με αυτή τη σειρά φωτογραφιών, που την παρουσίασε με τον τίτλο The Chinese, απεικονίζει μια κοινωνία που μοιάζει να παλεύει τον εαυτό της με τις αντιφάσεις της ανάμεσα στην παραδοσιακή κουλτούρα και τον εκσυγχρονισμό. Αυτή η σειρά, που παρουσιάζει ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας το οποίο περιλαμβάνει πλούσιους, φτωχούς, καλλιτέχνες της όπερας, ανθρακωρύχους, τρανσέξουαλς και φιγούρες από μουσεία κέρινων ομοιωμάτων, ξεκίνησε μέσα σε μια εκρηκτική εποχή μεγάλων πολιτικών και κοινωνικών αλλαγών στην Κίνα, οι οποίες, βέβαια, επηρέασαν και τον πολιτισμό, δίνοντας μια νέα πνοή στην καλλιτεχνική σκηνή της χώρας.


Παρεμβαίνοντας στις φωτογραφίες του, συχνά επιζωγραφίζοντάς τες, ο Zheng τις χρησιμοποιεί για να παρουσιάσει μια «άλλη πραγματικότητα», ή μάλλον την πραγματικότητα που βλέπουν τα δικά του μάτια. Επηρεασμένος από φωτογράφους όπως η Diane Arbus και ο August Sander, δημιούργησε τη σειρά The Chinese  για να παρουσιάσει στον θεατή μια προσωπική σπουδή  που είναι επικεντρωμένη στη σκοτεινή πλευρά της ψυχολογίας του κινέζικου πολιτισμού. Όπως λέει ο ίδιος, μέσα από αυτές τις εικόνες θέλει να μας δείξει τις περίπλοκες ισορροπίες που χαρακτηρίζουν τη σημερινή Κίνα, μια χώρα η οποία κινείται ανάμεσα στον ρομαντισμό και τη σκληρή πραγματικότητα ενώ βρίσκεται σε μια διαδικασία  αναδόμησης όχι μόνο της κοινωνίας, αλλά και της ιστορίας της.
















Δεν υπάρχουν σχόλια: