Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2012

Έρωτας και ΕλευθερίαΖεις έτσι, προφυλαγμένος, μέσα σε έναν εύθραυστο κόσμο, και πιστεύεις πως είσαι ζωντανός. Έπειτα διαβάζεις ένα βιβλίο… ή κάνεις ένα ταξίδι… και ξαφνικά ανακαλύπτεις ότι δεν ζεις, ότι είσαι σε λήθαργο. Τα συμπτώματα αυτού του λήθαργου είναι εύκολο να τα αναγνωρίσεις: και πρώτο απ’ όλα είναι η αβεβαιότητα. Το δεύτερο σύμπτωμα (όταν ο λήθαργος γίνεται επικίνδυνος και μπορεί να εκφυλιστεί σε θάνατο): η απουσία χαράς και ηδονής. Αυτό είναι όλο. Εμφανίζεται σαν μια αβλαβής ασθένεια. Μονοτονία, πλήξη, θάνατος. Εκατομμύρια άνθρωποι ζουν έτσι (ή πεθαίνουν έτσι) χωρίς να το γνωρίζουν. Δουλεύουν σε γραφεία. Οδηγούν ένα αμάξι. Πηγαίνουν για πικνίκ με τις οικογένειές τους. Μεγαλώνουν παιδιά. Κι έπειτα κάποιοι παθαίνουν ένα θεραπευτικό σοκ, από ένα πρόσωπο, ένα βιβλίο, ένα τραγούδι, που τους ξυπνάει και τους σώζει από τον θάνατο. Κάποιοι άλλοι όμως δεν ξυπνούν ποτέ.

Anais Nin


Ο κόσμος είναι γεμάτος από μαγικά πράγματα που περιμένουν υπομονετικά τις αισθήσεις μας να γίνουν οξύτερες για να τα ανακαλύψουν.

W.B. Yeats
  
Η ασυνείδητη ύπαρξή μας είναι η πραγματική, ενώ ο συνειδητός κόσμος είναι κάποιου είδους παραίσθηση, μια φαινομενική πραγματικότητα δομημένη για έναν συγκεκριμένο σκοπό, σαν ένα όνειρο το οποίο μοιάζει να είναι αληθινό όσο είμαστε μέσα σ’ αυτό.

Carl Jung
Ο μυστικισμός και ο ερωτισμός είναι δύο διαφορετικά πράγματα τα οποία, όμως, υπηρετούν έναν κοινό σκοπό. Φτάνουν στα αποτελέσματά τους με διαφορετικούς τρόπους, αλλά στο τέλος και των δυο, δεν βρίσκεται τίποτε άλλο εκτός από την επιθυμία του ανθρώπου να δραπετεύσει από τα γήινα πράγματα και να εισέλθει σε μια υπερβατική κατάσταση.

Herman Rosiles Rodriguez


Μια ψυχική ένωση είναι ο συντονισμός μεταξύ δύο ανθρώπων, όπου ο η ατομική φύση τού ενός ανταποκρίνεται στην ομορφιά της ουσίας της ατομικής φύσης τού άλλου – μια ένωση σε ένα βαθύτερο επίπεδο, πολύ πιο κάτω από την εξωτερική τους επιφάνεια. Αυτού του είδους η αμοιβαία αναγνώριση παρέχει τον καταλύτη για μια ισχυρή αλχημεία. Πρόκειται για μια ιερή συμμαχία που ο σκοπός της είναι να βοηθήσει και τους δύο συντρόφους να ανακαλύψουν και να συνειδητοποιήσουν τις πιο βαθιές τους δυνατότητες. Είναι μια ένωση καρδιάς που σου επιτρέπει να εκτιμήσεις εκείνον που αγαπάς ακριβώς γι’ αυτό που είναι, αλλά και που μέσω αυτής δημιουργείται και μια ψυχική ένωση η οποία ανοίγει μια νέα διάσταση –να μπορείς να βλέπεις και να αγαπάς τον άλλο γι’ αυτό που θα μπορούσε να γίνει, αλλά, παράλληλα, και γι’ αυτό που εσύ θα μπορούσες να γίνεις κάτω από την επίδρασή του. Αυτό σημαίνει πως σε μια τέτοια σχέση και οι δύο συνειδητοποιούν ότι έχουν να παίξουν έναν πολύ σπουδαίο ρόλο, βοηθώντας ο ένας τον άλλο να γίνει πιο πλήρης απ’ ό,τι είναι… Και εδώ αναφερόμαστε σε μια ψυχική ένωση που όχι μόνο μας εμπνέει στο να επεκταθούμε, αλλά και που ταυτοχρόνως μας δίνει και τη δύναμη να αντιμετωπίσουμε οτιδήποτε σταθεί εμπόδιο σ’ αυτόν τον δρόμο της επέκτασης.

John Welwood

Δεν υπάρχουν σχόλια: