Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Ο Χάρτης του Σώματος της Tatiana Parcero


Tatiana Parcero

Interior Cartographies, Εσωτερικές Χαρτογραφίες, είναι ο τίτλος της υπέροχης σειράς φωτογραφιών της Μεξικάνας καλλιτέχνιδος Tatiana Parcero. Πρόκειται για μια σειρά από επεξεργασμένες φωτογραφίες (κυρίως διάφανα επιστρώματα) στις οποίες διαγράμματα ανατομίας και αρχαίοι κώδικες των Αζτέκων κοσμούν μέρη του σώματος της ίδιας της φωτογράφου: το πρόσωπό της, τα χέρια της, τα πόδια της, ακόμα και την κοιλιά της κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της. Σ’ αυτές τις δυνατές εικόνες της Parcero, η φυσιολογία και η προσωπική μνήμη ενσωματώνουν εκφράσεις μιας αρχαίας πολιτισμικής γραμμής.
Η ίδια η καλλιτέχνης μάς λέει:

«Η δουλειά μου αρχίζει με τη βιογραφία μου και τα τελετουργικά της καθημερινής μου ζωής. Εξερευνώ αισθήσεις, οι οποίες, ακόμη κι όταν είναι ενδόμυχες και προσωπικές, περιλαμβάνονται στην ευρύτερη σφαίρα του θηλυκού και του ανθρώπινου. Με αυτήν την ιδέα κινούμαι από το ειδικό στο γενικό.


»Ξεκίνησα με την εξερεύνηση του εξωτερικού μου σώματος ως τον πρώτο τρόπο για να γνωρίσω τον εαυτό μου. Αργότερα, συμπεριέλαβα αντικείμενα που με βοήθησαν να εκφράσω ατομικές και κοινωνικές αλληγορίες. Μετά από αυτό πήγα πέρα από τα όρια του δέρματος για να αρχίσω την εξερεύνηση του εσωτερικού μου σώματος.

»Οι εικόνες που υπάρχουν στη σειρά Cartographies είναι η συνέχεια ενός project που άρχισα τρία χρόνια πριν, με τον τίτλο El Mapa de Mi Cuerpo (Ο Χάρτης του Σώματός μου) στο οποίο συνέθεσα τις αντιλήψεις περί της ταυτότητας, της μνήμης και του τόπου.

»Συνδυάζοντας “θραύσματα” του σώματός μου με διαγράμματα ανατομίας όπως και αρχαίων κωδίκων, κατασκεύασα χάρτες –μεταφορικούς/τελετουργικούς– και ανακάλυψα ξανά την ιστορία μου. Με αυτές τις εικόνες προσπαθώ, μέσω της μνήμης του σώματός μου, να περάσω πέρα από τα όρια του δέρματος». 












2 σχόλια:

Εναλλακτικό-Μεταφυσικό αρχείο είπε...

Εύγε, για την προσπάθεια σου, και το πολύ ενδιαφέρον περιεχόμενο, αλλά και την αισθητική του ιστολογίου. Συνέχισε, μην βαρεθείς........

Magick Team είπε...

Αγαπητέ φίλε.

Σ’ ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια, αλλά και σου ανταποδίδουμε την προτροπή ώστε να συνεχίσεις κι εσύ, στο δικό σου, το πολύ ενδιαφέρον ιστολόγιό σου, την καλή δουλειά. Και, το κυριότερο, σου δίνουμε την ευχή να κρατάς πάντα την υπέροχη και ιερή μορφή του ανδρόγυνου καθώς και τα ονειρικά τοπία της ουτοπίας και το ανέφικτου μέσα στην καρδιά του –όλες αυτές τις εσωτερικές κρυστάλλινες πηγές, όλους αυτούς τους ανεκτίμητους θησαυρούς, τους τόσο σπάνιους, τους τόσο πολύτιμους μέσα στις σύγχρονες ερήμους που βρεθήκαμε να διασχίζουμε.

Σου αφιερώνουμε και μια καταχώρηση στο Sex Magick μας, εδώ:
http://erwtikh-mageia.blogspot.gr/2012/07/blog-post_19.html

Συνέχισε…

Και να είσαι πάντα καλά!


Η Μάγισσα και ο Ιππότης