Κυριακή, 13 Μαΐου 2012

Ιερή ΣεξουαλικότηταΙερή σεξουαλικότητα! Γνωρίζουμε πως τοποθετώντας αυτές τις δύο λέξεις μαζί (“ιερή” και “σεξουαλικότητα”), δημιουργούμε ένα ενοχλητικό παράδοξο για πολλούς ανθρώπους. Γνωρίζουμε πως εδώ θα ρωτούσαν πολλοί: “μα, πώς είναι δυνατό η σεξουαλικότητα, που κουβαλά το βάρος τόσων πολλών αρνητικών συμπερασμάτων, να είναι μέρος του πνευματικού βασιλείου;”. Όμως γνωρίζουμε επίσης πως αυτή η αντίδραση δεν είναι κάτι περισσότερο από την αντανάκλαση μιας σύγχυσης που ξεκίνησε να υπάρχει τον Μεσαίωνα και που δυστυχώς επικρατεί μέχρι τις μέρες μας.

Στον μοντέρνο μας κόσμο η σεξουαλικότητα εξακολουθεί να είναι καταδικασμένη από τις μεγαλύτερες θρησκείες, που μας διδάσκουν ότι πρόκειται για ένα σκοτεινό, εκφυλιστικό, προπατορικό αμάρτημα της ανθρωπότητας το οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσω της καταπίεσης ή ακόμη και μέσω της πλήρους αγαμίας (μοναχισμό)… Αυτή η σύγχυση, όμως, αρχίζει να παίρνει τέλος καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν να αναζητούν τη σχέση του έρωτα με την πνευματικότητα: μέσω της μελέτης αλλά και της αναβίωσης των αρχαίων παγανιστικών θρησκειών καθώς και της διάδοσης της ανατολίτικης Τάντρα στη Δύση…

Ναι, το σεξ μπορεί να είναι ο δρόμος προς την πνευματική τελείωση. Το σεξ μπορεί να είναι, και είναι ιερό!

A.T. MANN & JANE LYLE: SACRED SEXUALITYΗ τέλεια ένωση με τον αγαπημένο σύντροφο μάς δίνει τη δυνατότητα να βιώσουμε την ενότητα με την ίδια την παλλόμενη ζωή του σύμπαντος. Κατά τη στιγμή του οργασμού, που είναι η ισχυρότερη στιγμή της αλληλεπίδρασης της πολικότητας (του αρσενικού με το θηλυκό και του εγώ με τον άλλο), η δυαδικότητα υπερβαίνεται, για να βιώσουμε έτσι την ενότητα με το απόλυτο, το ζωντανό, το άμορφο Ον.      

SHALILA SHARAMON & BODO BAGINSKI: THE CHAKRA HANDBOOKΤα όργια συνήθως αντιστοιχούν σε κάποια ιερογαμία. Η ανεξέλεγκτη σεξουαλική φρενίτιδα στη γη αντιστοιχεί σε μια ένωση του θεϊκού ζευγαριού (του θεού με τη θεά). Καθώς τα νεαρά ζευγάρια επαναθεσπίζουν αυτόν τον ιερό γάμο στα οργωμένα χωράφια, όλες οι δυνάμεις της κοινότητας υποτίθεται ότι αυξάνονται στο υψηλότερο σημείο τους… Οι άνθρωποι δεν μπορούν να πράξουν τίποτα καλύτερο από το να μιμούνται το παράδειγμα των θεών, ιδιαίτερα αν η ευημερία όλου του κόσμου και, περισσότερο απ’ όλα, η συμπεριφορά των ζώων και των φυτών, εξαρτώνται από το να κάνουν το ίδιο. Οι υπερβολές τους εκπληρώνουν έναν συγκεκριμένο και χρήσιμο ρόλο στην οικονομία του ιερού: καταλύουν τα όρια ανάμεσα στον άνθρωπο, την κοινωνία, τη φύση και τους θεούς και βοηθούν τη δύναμη, τη ζωή και τους σπόρους των πραγμάτων να ανέλθουν από το ένα επίπεδο στο άλλο, να κινηθούν από τη μια ζώνη της πραγματικότητας στις υπόλοιπες.
   
MIRCEA ELIADE: PATTERNS IN COMPARATIVE RELIGION


 
Όταν εμφανίζεται η αίσθηση της σεξουαλικότητας, την ίδια στιγμή εμφανίζεται και η αίσθηση της θνητότητας. Συνειδητά ή ασυνείδητα κάνουμε σεξ για να υπερβούμε τον θάνατο. Το σεξ και ο θάνατος συνδέονται στη φύση: οι ασεξουαλικοί οργανισμοί, όπως τα καρκινικά κύτταρα ή οι αμοιβάδες, είναι αθάνατοι. Το σεξ εμφανίζεται μόνο με τη θνητότητα. Η σεξουαλική αναπαραγωγή είναι ο τρόπος της φύσης για να υπερβεί τον θάνατο. Έτσι, παρόλο που τα άτομα πεθαίνουν τα είδη επιβιώνουν. 

PETER KREEFT: LOVE IS STRONGER THAN DEATHΧωρίς Αντιθέσεις δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος. Η Έλξη και η Απώθηση, ο Λόγος και η Ενέργεια, η Αγάπη και το Μίσος, είναι όλα απαραίτητα για την ύπαρξη του Ανθρώπου.
Από αυτές τις Αντιθέσεις πηγάζουν αυτά που οι θρησκείες αποκαλούν Καλό και Κακό.
Το Καλό είναι το παθητικό που υπακούει στον Λόγο. Το Κακό είναι το ενεργητικό που ξεπηδά από την Ενέργεια.
Το Καλό είναι ο Παράδεισος. Το Κακό είναι η Κόλαση.  

WILLIAM BLAKE: THE MARRIAGE OF HEAVEN AND HELL

Όσο μεγαλύτερη είναι η αμφιβολία, τόσο μεγαλύτερη η αφύπνιση. Όσο μικρότερη η αφύπνιση, τόσο μικρότερη και η αμφιβολία. Χωρίς αμφιβολία δεν μπορεί να υπάρξει αφύπνιση.

MASTER HAKUIN 


Έχει σε μεγάλο βαθμό τεκμηριωθεί ότι σε πολλές Κυκλαδικές, Μινωικές, και άλλες πρώιμες Αιγιακές ταφές, ο νεκρός τοποθετούνταν σε στρογγυλούς τάφους με ένα μικρό άνοιγμα προς την κατεύθυνση του ανατέλλοντος ηλίου. Αλλά το μεγαλύτερο μέρος των αρχαιολογικών κειμένων δεν προσφέρει καμία ικανοποιητική εξήγηση γιατί αυτοί οι τάφοι ήταν στρόγγυλοι, ή, επιπροσθέτως, είχαν ένα τόσο “ενοχλητικά” μικρό άνοιγμα. Όμως η Lucy Goodison προτείνει πως αυτοί οι στρογγυλοί τάφοι μπορούν να ειδωθούν ως μήτρες για μια μελλοντική αναγέννηση, και το στενό άνοιγμά τους ως ένα συμβολικό αιδοίο από το οποίο πίστευαν ότι μπορούσε, πνευματικά ή φυσικά, να ξαναγεννηθεί ο νεκρός.

RIANE EISLER:  SACRED PLEASURE (SEX, MYTH AND POLITICS OF THE BODY- NEW PATHS TO POWER AND LOVEΗ σεξουαλική πράξη είναι μοναδική ως μια έντονη φυσική απόλαυση που αγγίζει το απεριόριστο. Το ιδεώδες της σεξουαλικής πράξης είναι μια διπλή συγχώνευση του σωματικού με το ψυχικό, μέσα σε ένα μοναδικό μίγμα από συναισθήματα, καθώς τα δύο πρόσωπα που συμμετέχουν σ’ αυτήν μεταμορφώνονται σε μια αδιάσπαστη και υπερβατική οντότητα. Αυτό το ιδεώδες στοιχειώνει και αφυπνίζει την ψυχή του ενήλικου ανθρώπου, παντού στους μικρούς του θριάμβους αλλά και στους παραλογισμούς και τις αποτυχίες του. Όταν αυτό το ιδεώδες προσεγγίζεται, ο εαυτός είναι ανύπαρκτος αλλά, ταυτοχρόνως, περισσότερο ζωντανός.

ROBERY JAY LIFTON: THE BROKEN CONNECTION: ON DEATH AND THE CONTINUITY OF LIFEΟ ανδρόγυνος (ερμαφρόδιτος) είναι μια εικόνα που συμβολίζει την ένωση των δύο καταστάσεων της ανθρώπινης προσωπικότητας. Ο πνευματικός γάμος είναι μια εικόνα που συμβολίζει την ένωση της προσωπικότητας με τον Θεό.
Όμως ο πνευματικός γάμος προϋποθέτει ένα ανδρόγυνο άτομο; Αυτή η ένωση του αρσενικού με το θηλυκό μέσα στην εικόνα του πνευματικού γάμου, μήπως δεν συμβολίζει μόνο τον γάμο ανάμεσα στο ανθρώπινο και το θεϊκό αλλά και την ένωση της anima και του animus (δηλαδή του αρσενικού πόλου με τον θηλυκό πόλο της ανθρώπινης ψυχής);  

JOHN WELCH: SPIRITUAL PILGRIMS: CARL JUNG AND TERESA OF AVILA


Η χρήση ιεροτελεστιών, δηλαδή τελετουργικών μυήσεων αλλά και επίπονων πρακτικών, όπως το μαστίγωμα, ως μέσα επίτευξης βαθιών πνευματικών εμπειριών, είναι κοινή στον Σαδομαζοχισμό (bdsm) αλλά και σε διάφορες θρησκείες, από τον Σαμανισμό έως και τον Χριστιανισμό… Μόνο σε ορισμένες Ανατολικές θρησκευτικές παραδόσεις, όπως η Τάντρα, το σεξ αναγνωρίζεται ευθέως ως μια από τις υψηλότερες πρακτικές για την επίτευξη της πνευματικής υπέρβασης… Και, όσον αφορά τη σαδομαζοχιστική πρακτική του Bondage, (δηλαδή του δεσίματος του σώματος), αυτό έχει μεγαλύτερη σχέση με Ανατολίτικες θρησκευτικές πρακτικές όπως ο Διαλογισμός και γενικά η Γιόγκα: Το Bondage (δηλαδή το δέσιμο) κρατά το άτομο ακίνητο για μεγάλα διαστήματα του χρόνου και, επίσης, όπως η Γιόγκα, έτσι και το Bondage απαιτεί δοκιμασία των ορίων του ανθρώπινου σώματος που συχνά προσφέρουν μια πρωτόγνωρη αίσθηση ευφορίας.

ROBERT G. WESTERFALHAUS: THE SPIRITUALITY OF SEX AND THE SEXUALITY OF THE SPIRIT: BDSM EROTIC PLAY AS SOULWORK AND SOCIAL CRITIQUEΗ σεξουαλική ενέργεια, ή ο έρως, είναι μια ζωική δύναμη που διαχέεται μέσα σε όλη τη δημιουργία και είναι μέρος της ευτυχίας της δημιουργίας. Αυτή η ενέργεια είναι ακριβώς το αντίθετο του θανάτου, της δύναμης που οδηγεί στον αφανισμό. Για τόσο πολύ καιρό ο πολιτισμός μας διέμενε στον θάνατο, χωρίς καμία ισορροπία με τον έρωτα! Κι αυτό γιατί μας δίδασκαν να φοβόμαστε, να αρνούμαστε και να καταπιέζουμε τον ίδιο μας τον ερωτισμό, αντί να μας προτρέπουν να αποδεχτούμε τη φυσική του έκφραση ώστε να να ζούμε μέσα σε πληρότητα και υγεία. Και αυτή είναι μια από τις μεγαλύτερες κατάρες του σύγχρονου πολιτισμού.

CHRISTINE NORTHRUP: WOMENS BODIES, WOMENS WISDOM

1 σχόλιο:

Το Ρόδι είπε...

Πολύ ενδιαφέρον το Blog σου. Σε προσκαλώ και στο δικό μου : http://pomegranate4711.blogspot.gr/
Κρίμα που δεν έχεις βάλει παρακολούθηση με email. Θα ήταν έτσι πιο βολικό να παρακολουθούμε τις ανανεώσεις του blog. Σου εύχομαι καλή συνέχεια και χάρηκα ιδιαιτέρως.