Σάββατο, 3 Μαρτίου 2012

Η Θεραπευτική Τέχνη του Željko Tonšić


O Željko Tonšić γεννήθηκε στο Zemun της Σερβίας την 7η Ιουλίου του 1954.
Τα έργα του, που αναφέρονται στα σύμβολα του μυστικισμού και της θρησκείας, είναι γνωστά σε ολόκληρη την Ευρώπη και οι κριτικοί τον θεωρούν ως έναν από τους καλύτερους ζωγράφους του Φαντασιακού Συμβολισμού.

Κάθε έργο του Željko έχει τη δική του ιστορία, και είναι διαποτισμένο από εικόνες των προσωπικών του ονείρων. Γιατί, όπως λέει ο ίδιος, τα όνειρα είναι οι μυστικοί τόποι όπου αναζητά τις εμπνεύσεις του.

Έχουν πει πως οι πίνακές του σε βοηθούν να ερωτευτείς ξανά. Ότι ενώνουν τον ουρανό με τη γη. Ότι ακόμη και στην πιο παγωμένη νύχτα του χειμώνα  μπορούν να σε μεταφέρουν στο πιο ζεστό μέρος. Ότι προτρέπουν να περιπλανηθείς βαθιά μέσα σου. Κάποιοι άλλοι λένε πως τα έργα του έχουν μια θεραπευτική δύναμη, ότι εκπέμπουν μια αληθινά θετική ενέργεια.

Όπως λέει ο ίδιος: ζει στον δικό του κόσμο, έναν κόσμο στον οποίο κυριαρχεί το όνειρο και η τέχνη, και ότι δεν επιτρέπει ποτέ σ’ αυτό που αποκαλούμε «καθημερινή πραγματικότητα» να τον αποσπάσει από το έργο του. Με αυτόν τον τρόπο προσπαθεί να ανακαλύψει ιδεώδη που σπάνια συναντά κανείς στην «καθημερινή ζωή». Ακόμη, λέει πως: συνεχίζει πάντοτε να αγαπά και να προσπαθεί να μεταδώσει και στους άλλους το αίσθημα της αγάπης. Της αγάπης που εκπέμπουν τα μάτια του Αρχάγγελου Γαβριήλ, του κομιστή των καλών ειδήσεων, του παρηγορητή και βοηθού των ανθρώπων. Της αγάπης που ξεχειλίζει από τα μάτια της Ευρυνόμης, της πιο σπουδαίας Θεάς των Πελασγικών μύθων. Της αγάπης όλων εκείνων που γεννήθηκαν και που πρόκειται να γεννηθούν στον λευκό καμβά του, για να ενώσουν θρησκείες, συνήθειες και αντιλήψεις.

Ad Multos Annos

Ad Multos Annos - For Many Years

Alma Mater

Anima Candida

Ave Maria

Eurynome

Ex Oriente Lux

Fortunae Rota

Imo Pectore

Mea Pervitas Manu Propria

Proserpinae

Somnus Ambulare

Δεν υπάρχουν σχόλια: